dilluns, 25 de febrer del 2008

El vianant, l’últim de la fila.

Com cantaria l’Ico, el xiquet de cal Garcia en una de les seves poesies, “no és que el temps ho curi tot però pot ajudar”; i això ve a tomb del temps i temps que fa que a casa nostra, el vianant, està abandonat i deixat de la mà de deu i del ben acostumats que estem a que això sigui així de quotidià.
Fa un temps ja em vaig postular per la manca de protagonisme que el vianant te a Mollerussa, només cal donar un cop d’ull al camí de pena que caminants i ciclistes han de sofrir per arribar a Palau o per anar a la Nufri a remenar les cireres, peres, pomes o el que calgui; un dia d’aquests es repetirà un accident com tants altres n’hi ha hagut i ningú no en serà responsable. El mateix passa a molts altres indrets de la ciutat on l’oblit s’ha engolit l’esperit de la gent, tot desant-lo dins l’embornal de les presses i el .jahofarem.
Només cal guaitar, també, el respecte que molts promotors i constructors tenen per aquesta espècie hominoide anomenada vianant; constructors i promotors, en general, miren d’obstaculitzar el bon pas de la gent, com si d’un joc de cucanya es tractés, tot posant-li traves i trampes per a veure si hi cau, envaint i extralimitant els marges d’espai comú ocupat, no senyalitzant degudament, no respectat els passos obligats per a persones i per descomptat fent inaccessibles les pujades i baixades de voreres per a cadires de rodes i altres estris similars. Queden però exclosos d’aquesta praxis alguns promotors que sí respecten la gent i el bon seny.

El centre de Mollerussa, el barri de les piscines, el barri .xino. i tants altres espais públics estan presos literalment pels vehicles, mentre els propietaris legítims de la nostra vida i del nostre entorn ens veiem reclosos a minses voreres i puntuals passos de vianants sistemàticament envaïts per la vestia metàl·lica amb rodes.
I la culpa de tot plegat de qui és? No caldrà cercar culpables diria jo, més aviat caldrà gestionar solucions ja que les acusacions esdevenen malsons pels acusats i això ens du a perdre el temps en desfer elucubracions mentre els problemes romanen en un impàs.
De solucions i propostes ja n’hem donat la gent i moltes i davant del dubte, que ens preguntin de nou. Ara caldrà però que els benvinguts o bentrobats governants en prenguin nota a l’hora de liquidar el famós POUM (pla d’ordenació urbana municipal, pels qui no estan al cas) i facin, de tot cor, la feina ben feta.

Els espais son per la gent, per gaudir-los, per usar-los i si s’escau, per respirar-los, si no preguntem-ho als nostres avis i que ens diguin quins carrers s’estimen més, si els d’avui, amb la seva dosi d’estrès o els d’ahir, calms i reposats. I és que els vehicles son eines i prou, i això, amb el temps, sembla que ho hem anat oblidant tots plegats.
Aquest crit d’auxili de la ciutat trista i estressada és pels nostres governants, per donar-los un cop de mà ara que encara hi som a temps.

Ara que ho recordo, en Juan Perro, fill de cal Auserón, a l’igual que l’Ico en un altra ocasió, va fer esment a allò de cridar alt i fort per demanar ajut. El que no se és si finalment algú els va escoltar i menys encara si algú els va ajudar.

Jaume Romeu Prenafeta.

Processor del Poal


Be, jo marxo que m'esperen a casa.